Twee aanpakken met meer overeenkomsten dan verschillen. Kansrijk Groningen en Doorbraak realiseren beiden dat inwoners van Groningen die klem zitten een oplossing en de regie op hun leven krijgen. Tijdens de Buddy Building op 6 april maakten bevlogen medewerkers van de twee aanpakken kennis met elkaar. En nu zijn ze helemaal verliefd…
Alle buddy’s van Kansrijk Groningen treffen elkaar een paar keer per jaar in een zogeheten Buddy Building. Zo’n bijeenkomst is nuttig en leuk. Bijpraten over de voortgang van alle Kansrijk-projecten in de wijken. Nieuws horen over de ontwikkelingen en terugkijken op mooie deelnemersaantallen, het succes van de Buddy Academie en andere wapenfeiten. Het thema van de Buddy Building op 6 april was daarnaast het Doorbraaknetwerk Groningen. Dat is de aanpak die voor inwoners altijd een oplossing realiseert.
Joyce Bosman, werkzaam bij WIJ Groningen en projectleider Doorbraak, benoemt de overeenkomsten tussen beide aanpakken: ‘In drie jaar tijd hebben Doorbraak en Kansrijk dezelfde ontwikkeling doorgemaakt. We zijn beiden gestart als pilot en gegroeid naar project en uiteindelijke naar aanpak. Inwoners die niet op de gewone manier geholpen kunnen worden, om wat voor reden dan ook, ondersteunen we, zodat ze weer verder kunnen met hun leven en perspectief zien.’
Marloes de Bie vult aan: ‘Vanuit Doorbraak en Kansrijk is de inwoner leidend. Wat wil JIJ? Wat heb JIJ nodig? Welke oplossing helpt jou het best? De ‘systeem’-wereld moet daar soms wat aan wennen. Maar de ervaringen van drie jaar tijd laten zien dat het succesvolle, effectieve en, heel belangrijk,  duurzame aanpakken zijn.’
Kansrijk Groningen is er voor gezinnen in een situatie met meerdere problemen. De begeleiding heeft een lange adem. Een jaar lang hebben buddy en deelnemer intensief contact. Daarna is er nog een half jaar nazorg. In dat traject loopt de deelnemer soms ook stuk op het systeem. Dat is het moment waarop Kansrijk Doorbraak als aanpak nodig heeft om de beste oplossing te regelen.
Er zijn ook verschillen tussen Doorbraak en Kansrijk Groningen. Waar Kansrijk direct werkt met het koppel deelnemer-buddy met daarom heen de schil van professionals, richt Doorbraak zich juist vooral op de professionals. Bovendien realiseert Doorbraak vaak eerst een oplossing voor één probleem. Die ene oplossing maakt wel vaak de weg vrij voor een positieve ontwikkeling op andere leefgebieden. Bij Kansrijk is meer tijd en pakken deelnemer en buddy meerdere vraagstukken tegelijk op.
Joyce Bosman en Marloes de Bie zeggen het lachend met een bloedserieuze ondertoon: ‘Wij gaan trouwen! Doorbraak en Kansrijk Groningen horen gewoon bij elkaar.’ Concreet neemt de Buddy Academie een workshop Doorbraak op in het programma. En Doorbraak gaat nader kennis maken met de Kansrijk-buddy’s in de wijken. Het is lente, ze zijn verliefd.