De Japanse krant Asahi Shimbun publiceerde begin november een groot artikel over de Groningse projecten Bijstand op Maat en Kansrijk Groningen. Erika Toh, ook wel 藤えりか, correspondent Economie, zocht contact en interviewde projectleider Marloes de Bie en buddy Gabriëlle Welmers.
Tijdens de corona-pandemie was in Japan de discussie actueel over de vraag of Japanners zoiets als een basisbaan zouden moeten hebben. Dit als garantie om in het levensonderhoud te kunnen voorzien. Erika Toh was ook geïnteresseerd in de effecten van intensieve begeleiding op weg naar financiële zelfredzaamheid. In haar zoektocht naar voorbeelden uit het buitenland, vond Erika Toh in Groningen Arjen Edzes, universitair hoofddocent aan de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen aan de RUG. Hij was ook één van de onderzoekers van het -inmiddels beëindigde- project Bijstand op Maat. De bal ging rollen en zo kwamen Marloes de Bie en Gabriëlle Welmers, voormalig deelnemer van Bijstand op Maat en nu buddy, in contact met Erika Toh in Japan.
Wat volgde was een intensief en ook wel grappig traject van overleggen, mailwisseling en uitspraakkwesties. Hoe laat bel je elkaar met 8 uur tijdverschil? Wanneer de werkdag voorbij is in Japan, beginnen wij net aan de koffie. En hoe spreek je Gabriëlle uit in het Japans? Dit laatste moet je echt weten, omdat je voor een vertaling naar het Japans nodig hebt hoe het klinkt.
Het resultaat mag er zijn, -ook al werken Marloes en Gabriëlle nog aan hun Japans- een fraai artikel in een grote Japanse krant met goede fotografie van Nederlandse bodem. Asahi Shimbun (朝日新聞) is een van de vijf grootste nationale kranten van Japan. De ochtendeditie heeft een oplage van 5,16 miljoen, de avondeditie 1,55 miljoen. In gedrukte vorm is het de op één na grootste krant ter wereld, na de krant Yomiuri.
Naar aanleiding van de publicatie twitterde de Nederlandse Ambassade in Japan over het artikel.
https://twitter.com/NLinJapan/status/1459065936821075974
https://twitter.com/OrandainJapan/status/1459065936577769474