Menu Sluiten

Buddy Academie traint medewerkers Inkomendienstverlening

Met een gebakje en een vrolijk gemoed begon de tweede groep van 10 medewerkers van Inkomensdienstverlening begin november aan de training Gevolgen van Armoedestress op Gedrag. Het is de eerste training in een breed pakket van acht dat allerlei aspecten van armoede behandelt. De Buddy Academie, de opleiding van Kansrijk Groningen, is in huis gehaald om collega’s de slag te laten maken naar het persoonlijke verhaal van inwoners. Want armoede is meer dan alleen weinig geld hebben.

Aaldert van Lingen, directeur Inkomensdienstverlening, had er graag bij willen zijn, maar was helaas verhinderd. Namens hem sprak René Hofman, afdelingshoofd bij Inkomendienstverlening, de eerste groep cursisten toe. “Wij zijn heel betrokken bij Kansrijk Groningen. Het is leuk om samen te werken. Het is een bewuste keuze om de trainingen aan te bieden vanuit ons eigen opleidingsprogramma. Je leert hier wat het verhaal is achter het verhaal, wanneer inwoners bij ons komen. Hiermee kunnen wij nog beter de slag maken naar een persoonlijke benadering van mensen.”

Tot aan de kerst volgen collega’s van Inkomensdienstverlening acht trainingen van de Buddy Academie. Naast Armoedestress gaat het over Laaggeletterdheid, Jeugdgezondheidszorg, Verslavingszorg, Huiselijk Geweld en Grip op Geld. In het nieuwe jaar volgen meer groepen.

Rolmodel
Projectleider Marloes de Bie en oprichter van de Buddy Academie is blij met de samenwerking. “Het is mooi dat we het brede pakket van de Buddy Academie kunnen aanbieden aan de collega’s van Inkomensdienstverlening. Zo raakt iedereen vertrouwd met die praktische kennis over de leefgebieden waar armoede mensen treft. Het gaat over wonen, over je kinderen opvoeden, over huiselijk geweld, over stress, maar ook over perspectief op de toekomst met opleidingen en zicht op werk. Wanneer een moeder bezig is met een opleiding, is ze gelijk een ander rolmodel voor haar kinderen.”

Gerda Cordes werkt bij de front-office. Zij spreekt dagelijks inwoners die armoede van dichtbij kennen. “In ons werk hebben we veel te maken met inwoners in armoede. Wat doet het met een klant? Wat heb je meegemaakt? Wat doet die stress met een mens? Van de trainingen verwacht ik dat we ons er straks nog meer bewust van zijn dat armoede meer is dan alleen weinig geld hebben.”